Endometrioza

endometrioza_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Silne bóle w czasie miesiączki

Tytuł:Silne bóle w czasie miesiączki
Autor:Dorota
18.2.2011, 09:32
Witam! Od jakiegoś czasu mam bardzo bolesne miesiączki. Czy ktoś może mi doradzić co powinnam teraz zrobić i jak łagodzić ból przy menstruacji?

Autor:Olga
18.2.2011, 14:23
Jeśli takie miesiączki są dość często, to powinnaś iść do ginekologa, jednakże, jeśli są to jednorazowe epizody to wystarczą zwykłe sposoby: tabletka przeciwbólowa (rozkurczająca), termofor z ciepłą wodą, kilka delikatnych ćwiczeń rozciągających.

Autor:Violka
21.2.2011, 09:10
Witam! Na pojedyncze bóle, które wiążą się z miesiączką z pewnością pomogą ci tabletki o działaniu rozkurczającym. Jednak jeśli Twoje menstruacje są bolesne od dłuższego czasu, to musisz koniecznie iść do lekarza i wykonać potrzebne badania, ponieważ może to być objaw jakiejś choroby. Im wcześniej to zrobisz, tym wcześniej będziesz spokojniejsza i znajdziesz wyjaśnienie swoich dolegliwości. Pozdrawiam

Autor:Celestia
21.2.2011, 14:16
Ja na bolesne miesiączki używam Pyralginy, pomaga mi bardzo szybko,ale na Twoim miejscu poszłabym do lekarza, ponieważ tak częste bolesne miesiączki nie są normalne. Sugerują one jakąś chorobę, która wymaga leczenia. Dlatego więc skonsultuj się z lekarzem i zrób odpowiednie badania.

Autor:Joanna
22.2.2011, 08:17
Jeśli od dłuższego czasu odczuwasz bolesne miesiączki, to powinnaś zrobić badania w kierunku endometriozy. Możliwe, że Twoje dolegliwości są objawem właśnie tej choroby.

Autor:Kasia M.
22.2.2011, 13:12
Faktycznie bolesne miesiączki są jednym z objawów endometriozy, ale nie można zapominać, że może to sugerować też inne schorzenia. Z tego powodu konieczna jest wizyta u ginekologa i przeprowadzenie różnych badań.

Autor:Jagna
14.8.2011, 13:17
Ja mam tak bolesne,że dwa tyg.wyjęte z życia i tabletki nie pomagają.Prawie co miesiąc zastrzyk jak już dostanę okres \"relanium i pyralgina\"bo nic innego mi nie pomaga,a i to już słabo.Czy tak długo trwające bóle bo ponad dwa tyg.mogą być przyczyną endometriozy?

Autor:Gośka
14.8.2011, 13:23
Jakie badania należy zrobić by stwierdzić endometriozę?Byłam już u kilku lekarzy ale twierdzili,że nie mam endometriozy nie wiem na jakiej podstawie bo nie miałam badań i przepisywali mi różne hormonalne leki też bez badań co tylko pogarszało zamiast pomóc.

Autor:Gosia
29.8.2011, 00:04
Endometriozę można stwierdzić podczas cytologii

Autor:magda
20.9.2011, 14:46
Mam pytanie czy przez endometriozę się chudnie?Niby u mnie stwierdzono ją mam 3stopień nadrzerki i torbiele przeskakują z jednego jajnika na drugi bolą mnie plecy no i miesiączki ma straszne a mam dopiero 22lata czy to możliwe?

Autor:tanika
7.11.2011, 14:44
Gosiu, co TY wypisujesz??! Endometriozę można potwierdzić na 100% tylko i wyłącznie poprzez badanie histopatologiczne próbek tkanek, pobranych podczas wykonywania laparoskopii lub laparotomii.

Autor:Aga
4.12.2011, 20:52
endometriozy nie stwierdzi sie przy cytologi ja mam 1 stopień cytologi a dopiero przy operacji wykryli że choruje na endometrioze i to od wielu lat bo doprowadzila do dego że musieli wszystko usunąć a żaden lekarz przez 30 lat na to nie wpadł , a przez całe zycie leczyli mnie na silne bóle przy miesiączce ale tylko tabletkami i zastrzykami przeciwbólowymi

Autor:He...
17.2.2012, 22:37
czy choruje na ta chorobe????????? prosze o pomoc

Autor:anika
19.2.2012, 19:22
Witam, mam 25l., do tej pory mialam bezbolesne okresy, ale odkąd doszło do samistnego proronienia wszystko sie rozlegulowalo, a miesiączki są bolesne, bardzo bolą mnie plecy w części lędzwiowej i do tego kilkusekundowe skurcze w odbycie, co to może być??

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?

endometrioza_ciekawostki

Ciekawostki

Anemia w ciąży
Rozwijające się dziecko na początku pobiera żelazo z zapasów, które zgromadził organizm matki jeszcze przed ciążą. Później jednak, gdy magazyn robi się pusty, maluch zabiera prawie całe ilości tego pierwiastka dostarczane na bieżąco z twojej diety – konieczne mu są do prawidłowego funkcjonowania.

Czy wiesz, że...

Poród naturalny
Niektóre kobiety preferują rodzić bez pomocy leków, opierając się raczej na technikach relaksacyjnych, czy metodach prawidłowego oddychania. Podczas naturalnego porodu, kobieta wspierana jest przez pielęgniarkę i lekarza, których zadaniem jest prowadzenie jej przez kolejne etapy rodzenia.

Polecamy

Ciąża urojona
Gdy kobieta jest w 100% przekonana o swojej ciąży, zdaje się, że nie istnieją żadne przesłanki ku temu, by tej deklaracji zaprzeczyć. W rzeczywistości, nawet jeśli nie jest w ciąży, a badania wykonane przez lekarza to potwierdzają, nadal trzyma się zdania, że absolutnie spodziewa się dziecka.

Archiwum

Bóle migrenowe to uciążliwa choroba przeszkadzająca nam w codziennym funkcjonowaniu. Objawia się ona pulsującymi bólami głowy, które co jakiś czas się powtarzają. U każdego pacjenta jest to inny czas występowania. Jednak czas trwania specjaliści określili na 4 do 72 godzin. Również każda migrena różni się stopniem natężenia bólu. W walce z tą chorobą nie wiele leków sobie radzi. Skutecznym lekiem, polecanym przez osoby z tymi dolegliwościami jest Pyralgina.