Endometrioza

endometrioza_wiem_o_zdrowiu

Forum -> czy mam jeszcze szansę na dziecko?

Tytuł:czy mam jeszcze szansę na dziecko?
Autor:Katarzyna
26.5.2011, 13:21
Witam! Mam 35 lat i jak dotąd nie urodziłam żadnego dziecka. W zeszłym roku byłam w ciąży, ale to była martwa ciąża (jeśli ktoś chce , to może doczytać na stronie martwaciaza.info.pl). Niedawno miałam robione badania i okazało się, że choruję na endometriozę. Czy w takiej sytuacji mam jeszcze szansę na dziecko?

Autor:olka
7.6.2011, 11:27
Moja ciocia chorowała na endometriozę parę dobrych lat i w końcu udało się jej zajść w ciążę (która, notabene, pomogła jej też w walce z tą chorobą). także nie trać nadziei!!

Autor:asia
20.8.2011, 23:11
Ja jestem w 29 tyg ciąży . mam 35 lat, w pażdzierniku operowano mi oba jajniki i macice. Endo 3 stopnia. Pozdrawiam

Autor:karolina
29.8.2011, 11:26
Ja też dowiedziałam się że, mam endometriozę mam 28 lat czeka mnie w najbliższym czasie operacja usunięcia torbiela a potem zaczynam walkę z tą chorobą, ale juz dzisiaj wiem że bardzo tego chcę bo marzę o dziecku

Autor:coolbacka
27.9.2011, 21:02
Hej Mam 35 lat w styczniu miałam operowaną endometriozę dziś byłam na usg czeka mnie kolejna operacja nowe ognisko rozpowszechniło się stosunkowo szybko dodam że mam dwójkę dzieci a na endo zaczęłam chorować po dwóch cesarskich cieciach.. myślę że ciąza u każdej z was będzie bankowo tylko trzeba się przeleczyć.

Autor:monika
5.10.2011, 21:24
Witam! Nie trać nadziei, trzeba walczyć. Jeszcze niedawno zapowiadało się, że nie będę miała dzieci a dzisiaj jestem szczęśliwą mamą dwójki maluszków. Z endometriozą walczę wiele lat. Miałam wiele zabiegów, laparoskopii, brałam różne drogie leki, mimo to w ciążę nie mogłam zajść. W wieku 32 lat zdecydowałam sie na in vitro, choć lekarze nie dawali dużych szans. Udało się za pierwszym razem! Spełniły się moje marzenia, zostałam mamą. Dwa lata póżniej niespodziewanie zaszłam w ciążę naturalnie. Kolejny cud, nawet dla lekarzy. Dziś wychowuję córeczkę i synka i jestem przeszczęśliwa, że dostałam taką szansę. Nie poddawaj się, walcz, bo warto. Trzeba wierzyć, endometrioza to nie wyrok.Powodzenia :)

Autor:Mania
17.10.2011, 19:14
Witam! Zawsze trzeba mieć nadzieję. Ja przeszłam operację usunięcia torbieli czkoladowej. Po tej operacji okazało się, że mam liczne ogniska endometriozy. Później zdecydowałam się na badanie drożności jajowodów i okazało się, że są niedrożne. W Warszawie wykonałam laparoskopię i tak siedem lat staraliśmy się z mężęm o dziecko. Lekarze nie dawali nam żadnych szans i dlatego zdecydowaliśmy się na adopcję. I stał się cud - obecnie jestem w 21 tc ciąży. ENDOMETRIOZA to ciężka choroba, z którą można wygrać, gdy o niej nie myślimy. Pozdrawiam

Autor:Sylvii
26.10.2011, 18:19
Witam,Mam 32 lata i jedno dziecko. Kilka lat po porodzie operowali u mnie dośc dużą endometriozę oraz torbiel. Od zabiegu minęlo już 4 lata.Przez 2 lata byłam na tabletkach anty-by endometrioza nie wróciła. Nie wrociła jak dotąd-co pół roku robię usg. Jednak od 2,5 roku staramy się o drugie dziecko i nic. Straciłam nadzieję. Lekarz polecił mi in vitro,ale nie chcę.Marzy mi się,że zajdę w ciążę naturalnie,tak jak za pierwszym razem. Jak czytam,że którejś kobiecie sie udało i ma dzieci-to nie mogę uwierzyc,że mi się to również przytrafi. Pozdrawiam

Tytuł:endometrioza
Autor:
9.11.2011, 11:47
witajcie u mnie także wykryli endometrioze niedługo mam konsultacje z lekarzem tylko jedno mnie zastanawia muj lekarz stwierdził ze niewidzi zadnego problemu zebym zaszła w ciaze a ja z tego co tu przeczytałam to ta choroba to dużyproblem teraz gorzej sie boje niz wczesniej

Autor:ewka
8.12.2011, 14:00
witam ja również mam potwerdzoną laparoskopią endometriozę mam 27 lat i bardzo pragniemy z mężem miec dziecko niedawno usunieto mi torbiel na jajiku i \"odpruli przyrosnięty do macicy drógi jajnik...teraz czeka mnie 6 miesiecy leczenia visanne i narazie tyle przynajmniej moja Pani doktor tak zakłada..mam nadzieje ze to leczenie pomoże i uda mi sie zajść w ciażeprzed wykryciem endo staralismy sie raptem kilka miesięcy o ciąże ale nie zaszłam potem diagnoza i leczenie więc nie wiem jakie mam szanse..ale jajowody mam drożne wiec mam nadzieje ze po leczeniu sie uda..bardzo w to wierze..jesli którejś z was udało się zajść w ciążę po leczeniu to prosze o wsparcie mam 27 lat i wierze że leczenie pomoże:-) pozdrowienia dla wszystkich kobiet które będąś sie leczyc i tak jak ja czekaja na dzidziusia

Autor:Anna
12.3.2012, 15:44
od maja 2011 roku wykryto u mnie endometriozę poprzez operacje. wycięto mi 75% janików, zrost macicy z jelitami. Pół roku po operacji leczyłam się visanne niestety choroba powróciła pojawił się kolejny guz endometrialny kolejny zrost bez miesiączki bez perspektyw do zajscia w ciąże mam niecałe 23 lata i nie mam już pomysłów jak sobie pomóc...

Autor:marzena
2.4.2012, 13:19
Witaj co nas nie zabije to nas wzmocni. Czekanie jest najgorsze wiem to bo ja też chorowałam na endo przez 5 lat ale udało się. Jestem szczęsliwa mamą. Moja choroba spustoszyła mi organizm bardzo szpital za szpitalem to badania to leczenie hormonami to zabieg przedmuchiwania jajowodów to drożnośc jajowodów to znów operacja ,a na koniec słowa mojego lekarz których nie zapomne do końca życia :cytuję\"jak pani chce miec dziecko to niech go pani sobie zaadoptuje, ale proszę nie tracic nadziei\". Ja jej nie straciłam ale było ciężko i miałam wiele razy chwile załamania.Endometrioza robi wszystko aby kobieta nie zaszła w ciążę a najlepszym lekarstwem na tę chorobę jest właśnie ciąża. Banalne to co piszę ale prawdziwe także trzymam kciuki za ciebie nie poddawaj się walcz ile możesz nadzieja umiera ostatnia pozdrawiam.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
nosił wilk razy kilka ponieśli i...

endometrioza_ciekawostki

Ciekawostki

Anemia w ciąży
Rozwijające się dziecko na początku pobiera żelazo z zapasów, które zgromadził organizm matki jeszcze przed ciążą. Później jednak, gdy magazyn robi się pusty, maluch zabiera prawie całe ilości tego pierwiastka dostarczane na bieżąco z twojej diety – konieczne mu są do prawidłowego funkcjonowania.

Czy wiesz, że...

Poród naturalny
Niektóre kobiety preferują rodzić bez pomocy leków, opierając się raczej na technikach relaksacyjnych, czy metodach prawidłowego oddychania. Podczas naturalnego porodu, kobieta wspierana jest przez pielęgniarkę i lekarza, których zadaniem jest prowadzenie jej przez kolejne etapy rodzenia.

Polecamy

Ciąża urojona
Gdy kobieta jest w 100% przekonana o swojej ciąży, zdaje się, że nie istnieją żadne przesłanki ku temu, by tej deklaracji zaprzeczyć. W rzeczywistości, nawet jeśli nie jest w ciąży, a badania wykonane przez lekarza to potwierdzają, nadal trzyma się zdania, że absolutnie spodziewa się dziecka.

Archiwum

Bóle migrenowe to uciążliwa choroba przeszkadzająca nam w codziennym funkcjonowaniu. Objawia się ona pulsującymi bólami głowy, które co jakiś czas się powtarzają. U każdego pacjenta jest to inny czas występowania. Jednak czas trwania specjaliści określili na 4 do 72 godzin. Również każda migrena różni się stopniem natężenia bólu. W walce z tą chorobą nie wiele leków sobie radzi. Skutecznym lekiem, polecanym przez osoby z tymi dolegliwościami jest Pyralgina.