| Tytuł: | ciąża przy endometriozie |
| Autor: | Sylwka 1.9.2011, 12:59 |
| Po operacji usuniecia u mnie torbiela wyszło że mam endometriozę, no i jestem załamana:-( jak czytałam w różnych źródłach tylko 30% kobiet zachodzi w ciaze. W tej chwili lecze sie w klinice leczenia niepłodnosci. Pojutrze czeka mnie badanie drożności jajowodów. Czy to boli? Miala to któras z Was? Jeśli wyjdzie ze są niedrozne to prawdopodobnie jedynym wyjsciem w moim przypadku jest in vitro!!!!: | |
| Autor: | Paula 2.9.2011, 22:14 |
| Miałam badanie na drożność jajowodów. Samo badanie nie boli, gorsze jest przygotowanie, ale najgorszy ból przychodzi po badaniu. Za to jeżeli będzie ok - wszystko Ci to wynagrodzi! Będę trzymać kciuki:) | |
| Autor: | kacha 16.2.2012, 21:49 |
| Mam nadzieję , że to Was podniesie na duchu. Endometriozę stwierdzono u mnie tuż po urodzeniu córki w 2003 r wtedy miałam 26 lat. Bóle przed i po miesiączce, a także przy wypróżnianiu odczuwałam praktycznie od 18 roku życia to podejrzewa? , że z chorobą borykałam się na długo przed diagnozą. W trakcie pierwszej laparoskopii usunięto mi w sumie 4 torbiele, liczne zrosty wynik endometrioza w 3 stadium. Potem było kilka miesięcy z depoprovera, kilka kolejnych łączonych w różnych kombinacjach antykach. Po dwóch latach leczenia podeszliśmy z mężem do inseminacji.W sumie 4 nieudane. Zdecydowaliśmy się na in vitro, też bez powodzenia. W trakcie przygotowania do kolejnego transferu okazało się jestem w ciąży. Zaszłam w sposób naturalny:) 11 listopada 2011 r. w wieku 35 lat zostałam po raz koleiny mamą. Po 9 latach od diagnozy choroby. | |

Anemia w ciąży
Rozwijające się dziecko na początku pobiera żelazo z zapasów, które zgromadził organizm matki jeszcze przed ciążą. Później jednak, gdy magazyn robi się pusty, maluch zabiera prawie całe ilości tego pierwiastka dostarczane na bieżąco z twojej diety – konieczne mu są do prawidłowego funkcjonowania.
Poród naturalny
Niektóre kobiety preferują rodzić bez pomocy leków, opierając się raczej na technikach relaksacyjnych, czy metodach prawidłowego oddychania. Podczas naturalnego porodu, kobieta wspierana jest przez pielęgniarkę i lekarza, których zadaniem jest prowadzenie jej przez kolejne etapy rodzenia.
Ciąża urojona
Gdy kobieta jest w 100% przekonana o swojej ciąży, zdaje się, że nie istnieją żadne przesłanki ku temu, by tej deklaracji zaprzeczyć. W rzeczywistości, nawet jeśli nie jest w ciąży, a badania wykonane przez lekarza to potwierdzają, nadal trzyma się zdania, że absolutnie spodziewa się dziecka.