Endometrioza

endometrioza_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Leczenie endometriozy

Tytuł:Leczenie endometriozy
Autor:Kasica
6.9.2011, 13:20
Witam. Jestem chora na endometriozę. Będę wdzięczna za wszelkie informacje dotyczące tej choroby. A w szczególności interesuje mnie czy endometriozę można całkowicie wyleczyć lekami?

Autor:nieznajoma
25.9.2011, 20:50
Witam ja też chorowałam na endometrioze kilka lat temu brałam lek hormonalny o nazwie prowera,lecz jestem świadoma że po menopauzie muszę się poddać operacji.Narazie mam spokój to jest prawie dwadzieścia lat.Miałam dobrego lekarza,pamiętałam obraniu leków nie opuszczałam żadnej dawki,jak będziesz brała leki to będzie dobrze,być może się wyleczysz,czego Ci życzę.

Autor:Violinna
20.10.2011, 10:35
Witam! czytam wasze posty i troche mi lżej, bo mam nadzieję, że mam endo a nie rak jajnika, napiszcie mi proszę, czy miałyście podniesione Ca 125? bo ja mam i to znacznie ;(

Autor:tanika
7.11.2011, 11:15
Witam Violinna! Moja ca-125 to 190. od 4 lat marker rośnie. W momencie zdiagnozowania endometriozy wynosił 47 przy normie do 35.

Autor:ewa
11.11.2011, 23:58
ostanio zle sie czuje,robilam sobie kolonoskopie-ok,teraz czytajac o objawach ,mysle sobi,ze moze mam te chorobe???po weekendzie mkne do lekarza

Autor:saka
5.12.2011, 21:22
to dla mnie bardzo ważne-pewnie i dla niejednej z Was -równiez-chodzi o Vizanne-dzisiaj dowiedziałam sie ze zamiast 225 złoty za opakowanie zapłace tylko 3,20 złoty-jestem przeszczęśliwa z tego powodu.Dlatego mówie i Wam abyscie tez uśmiechneły przed świetami.Warunkiem tak niskiej ceny jest napisanie przez lekarza na recepcie literki T bo oznacza to ze jest choroba przewlekła i jako taka jest refundowana.

Autor:
19.12.2011, 23:15
Proszę o informacje o leku Vizanne, będe leczona nim niebawem na endometrioze!czy ktoś jest już może po kuracji?jak się czuje?czy są efekty?jakie skutki uboczne?Pozdrawiam Kama

Autor:
21.12.2011, 20:17
Hej Bolą mnie zawsze jajniki tydzień po miesiączce.Dziś też.Kilka razy byłam na izbie przyjęć ale oprócz przeciwbólowych nic sie nie działo. Nie mam już siły.Dziś sie zaczęło skończy za 3 dni.18 lat temu miałam torbiel operowany na jajniku brałam antykoncepcyjne.Było w miarę teraz co 3 miesiące ostre zapalenie jajników i jajowodów. Czy to może byc to bo nie wiem już co robić.Proszę o odpowiedz Anna

Autor:kika
26.2.2012, 14:16
Witma ja brałam visanne przez pół roku oprucz bolących pleców nie narzekałam miałam torbiel endo 6cm i poprostu znikła został plamki teraz jestem na 2miesięcznej obserwacji mam nadzieje że będzie OK

Autor:monika
27.2.2012, 19:34
witam wlasnie przyszlam od lekarza i potwierdzil ze mam endometrioze. Powiedzial mi ze jestem jeszcze mloda i moglabym postarac sie o dziecko.Mam prawie piecio letnia corke. Ciaza napewno duzo mi pomoze, a mawet moze mnie wyleczyc. Albo przepisal mi Visanne po ktorym nie bede miala miesiaczki. Mam dopiero 33 lata i chce byc w pelni kobieta!!!

Autor:gosia
10.3.2012, 12:03
Wczoraj dowiedzialam sie, ze endometrioza takze mnie dotyczy. Mam 30 lat i jestem mamą 20 miesiecznego chłopca. Nie planowalam na razie drugiego dziecka, strasznie sie boję,ze pożniej nie bedę mogłago GO mieć.

Autor:ela
12.4.2012, 14:43
witam mam prawie 18 lat i na to forum weszlam szperając w internecie. otóż od ponad pol roku mam krwawienia miedzy miesiaczkami, nie raz to tylko zwykłe plamienia, lecz ostatnio zdarza się że są to silne krwawienia, skrzepy. wcześniej miałam bardzo silne bóle menstruacyjne (zazwyczaj pod koniec miesiączki, w trakcie rzadziej) do tego stopnia, że powodowały one u mnie wymioty, ból ustawał po niespełna godzinie, a ja zmęczona zasypiałam. poszłam z tym do ginekologa miałam jakieś małe badanie dopochwowe, usg ale nic nie wykazalo. lekarz dala mi dosc mocne proszki przeciwbólowe -Mefacit. no i pojawiły się te nieszczęsne plamienia i krwawienia, więc postanowiłam, że muszę pójść ponownie do ginekologa. nie badała mnie juz,bo powiedziala,ze nie trzeba od ostatniej wizyty minelo tylko pół roku, wiec zrobila mi usg, które wykazało,że mam podwyższone endometrium, za mało progesteronu i wydziela mi się jakiś płyn poza macicę... dostałam Cilest- proszki antykoncepcyjne, niby mialo mi to pomóc, uregulować itp. ale jak narazie, znowu mam plamienia może nie tak silne,ale są. nie wiem co robić...czy to jest normalne?

Autor:ela
12.4.2012, 14:48
witam mam prawie 18 lat i na to forum weszlam szperając w internecie. otóż od ponad pol roku mam krwawienia miedzy miesiaczkami, nie raz to tylko zwykłe plamienia, lecz ostatnio zdarza się że są to silne krwawienia, skrzepy. wcześniej miałam bardzo silne bóle menstruacyjne (zazwyczaj pod koniec miesiączki, w trakcie rzadziej) do tego stopnia, że powodowały one u mnie wymioty, ból ustawał po niespełna godzinie, a ja zmęczona zasypiałam. poszłam z tym do ginekologa miałam jakieś małe badanie dopochwowe, usg ale nic nie wykazalo. lekarz dala mi dosc mocne proszki przeciwbólowe -Mefacit. no i pojawiły się te nieszczęsne plamienia i krwawienia, więc postanowiłam, że muszę pójść ponownie do ginekologa. nie badała mnie juz,bo powiedziala,ze nie trzeba od ostatniej wizyty minelo tylko pół roku, wiec zrobila mi usg, które wykazało,że mam podwyższone endometrium, za mało progesteronu i wydziela mi się jakiś płyn poza macicę... dostałam Cilest- proszki antykoncepcyjne, niby mialo mi to pomóc, uregulować itp. ale jak narazie, znowu mam plamienia może nie tak silne,ale są. nie wiem co robić...czy to jest normalne?

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Jakiego koloru jest zielona piłka?

endometrioza_ciekawostki

Ciekawostki

Anemia w ciąży
Rozwijające się dziecko na początku pobiera żelazo z zapasów, które zgromadził organizm matki jeszcze przed ciążą. Później jednak, gdy magazyn robi się pusty, maluch zabiera prawie całe ilości tego pierwiastka dostarczane na bieżąco z twojej diety – konieczne mu są do prawidłowego funkcjonowania.

Czy wiesz, że...

Poród naturalny
Niektóre kobiety preferują rodzić bez pomocy leków, opierając się raczej na technikach relaksacyjnych, czy metodach prawidłowego oddychania. Podczas naturalnego porodu, kobieta wspierana jest przez pielęgniarkę i lekarza, których zadaniem jest prowadzenie jej przez kolejne etapy rodzenia.

Polecamy

Ciąża urojona
Gdy kobieta jest w 100% przekonana o swojej ciąży, zdaje się, że nie istnieją żadne przesłanki ku temu, by tej deklaracji zaprzeczyć. W rzeczywistości, nawet jeśli nie jest w ciąży, a badania wykonane przez lekarza to potwierdzają, nadal trzyma się zdania, że absolutnie spodziewa się dziecka.

Archiwum

Bóle migrenowe to uciążliwa choroba przeszkadzająca nam w codziennym funkcjonowaniu. Objawia się ona pulsującymi bólami głowy, które co jakiś czas się powtarzają. U każdego pacjenta jest to inny czas występowania. Jednak czas trwania specjaliści określili na 4 do 72 godzin. Również każda migrena różni się stopniem natężenia bólu. W walce z tą chorobą nie wiele leków sobie radzi. Skutecznym lekiem, polecanym przez osoby z tymi dolegliwościami jest Pyralgina.