Endometrioza

endometrioza_wiem_o_zdrowiu

Forum -> endometrioza

Tytuł:endometrioza
Autor:agnieszka
17.1.2012, 19:26
13 kwietnia bedzie rok po zabiegu,ktory mialam na endometrioze.do gin chodzilam reguralnie,jednak po 3-4 miesiacach od wizyty ostatniej zaczal mnie w czasie miesiaczki bolec brzuch i wyczuwalam nieduza gulke.myslalam ze to jajnik i zwlekalam ok 6 miesiecy z kolejna wizyta.w koncu kiedy sie wybralam nie przeczuwajac nic strasznego lekarz stwierdzil,ze w bliznie po cieciu cesarskim podejrzewa endometrioze,ktora nadaje sie tylko do wyciecia:(przeprowadzono zabieg ok 40 min gdzie dostalam znieczulenie dokregowe(takie chcialam)no i dano do badan...dzieki Bogu nie było jeszcze rzadnych rokowan rakotworczych.i jak dotad bo wizytach kontrolnych narazie jest ok,chociaz powiedziano mi ze pozno sie z tym zglosilam i gdybym poczekala jeszcze 2-3 miesiace nie byloby zafajnie.powiedziano mi rowniez ze endometrioza odrasta.mam nadzieje ze juz mnie ominie to,bo bole jakie jej \"towarzyszyly\"byly naprawde mocne i ciezko do zniesienia.takze dziewczyny mam 27 lat ale ile byscie nie mialy badajcie sie regularnie i jezeli was cos niepokoi idzcie na wizyte jak najszybciej!Powodzenia:)

Tytuł:endometrioza
Autor:iwona
18.3.2012, 23:30
witaj agnieszko, wlasnie wykryto u mnie ta przypadlosc, prosze napisz jak sie czujesz i czy masz nawroty choroby, czytam w necie i wiele osob o tym pisze, jestem zalamana... pozdrawiam cie goraco mutsy@xxx

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co lepiej pływa: kowadło czy rekin

endometrioza_ciekawostki

Ciekawostki

Anemia w ciąży
Rozwijające się dziecko na początku pobiera żelazo z zapasów, które zgromadził organizm matki jeszcze przed ciążą. Później jednak, gdy magazyn robi się pusty, maluch zabiera prawie całe ilości tego pierwiastka dostarczane na bieżąco z twojej diety – konieczne mu są do prawidłowego funkcjonowania.

Czy wiesz, że...

Poród naturalny
Niektóre kobiety preferują rodzić bez pomocy leków, opierając się raczej na technikach relaksacyjnych, czy metodach prawidłowego oddychania. Podczas naturalnego porodu, kobieta wspierana jest przez pielęgniarkę i lekarza, których zadaniem jest prowadzenie jej przez kolejne etapy rodzenia.

Polecamy

Ciąża urojona
Gdy kobieta jest w 100% przekonana o swojej ciąży, zdaje się, że nie istnieją żadne przesłanki ku temu, by tej deklaracji zaprzeczyć. W rzeczywistości, nawet jeśli nie jest w ciąży, a badania wykonane przez lekarza to potwierdzają, nadal trzyma się zdania, że absolutnie spodziewa się dziecka.

Archiwum

Bóle migrenowe to uciążliwa choroba przeszkadzająca nam w codziennym funkcjonowaniu. Objawia się ona pulsującymi bólami głowy, które co jakiś czas się powtarzają. U każdego pacjenta jest to inny czas występowania. Jednak czas trwania specjaliści określili na 4 do 72 godzin. Również każda migrena różni się stopniem natężenia bólu. W walce z tą chorobą nie wiele leków sobie radzi. Skutecznym lekiem, polecanym przez osoby z tymi dolegliwościami jest Pyralgina.